top of page
Writer's pictureIldiko Polacsekne Kovago

TUDATOS ESKÜVŐI KÖLTSÉGTERVEZÉS

Updated: Jan 17

20 tipp, hogyan csökkenthetitek az esküvőtök költségeit anélkül, hogy az a minőség rovására menne!



Nem árulok el nagy titkot, ha azt mondom, hogy egy esküvő nem olcsó mulatság. A Nagy Nap költségvetése rengeteg kisebb nagyobb tételből adódik össze, amely a végére egy jelentős összeggé áll össze. Ha véges a büdzsétek, de nem szeretnétek feladni a számotokra tökéletes esküvőről szőtt álmaitokat, akkor is van megoldás. Egy kis odafigyeléssel és tudatossággal le lehet faragni egy kicsit ezekből a költségekből úgy, hogy közben minden számotokra igazán fontos dolog megvalósulhasson valamint emlékezetes és örömteli maradjon ez a különleges alkalom.


1. Kezdjétek időben a szervezést!

Ha időben elkezditek a szervezést és nem 1-2 hónap alatt akarjátok gyorsan összerakni az egész esküvőt, akkor lesz elég időtök több ajánlatot bekérni és a lehető legjobb ár-érték arányú szolgáltatókat megtalálni. Így nem kényszerültök rá magasabb árú szolgáltatásokat igénybe venni a az idő szűke miatt.


2. Ne a tökéletesre törekedjetek!

Könnyű túlzásokba esni, amikor életetek egyik legfontosabb napját szervezitek. Nem attól fogjátok magatokat jól érezni a nagy napon, hogy mindenből a legszebbet, legnagyobbat rendeltétek meg. A kevesebb néha több alapon gondoljátok át újra, hogy tényleg szükségetek van-e az adott termékre/szolgáltatásra.


3. Határozzátok meg a költségkereteteket!

Tűzzetek ki egy reális keretet, amelyet az esküvőtökre szántok. Egy pici ráhagyással érdemes számolnotok, mert előfordulhatnak előre nem várt költségek vagy éppen annyira megtetszik egy kicsit drágább szolgáltatás/termék, hogy semmikép sem szeretnétek lemondani róla.


4. Prioritási sorrend

Gondoljátok végig, hogy az esküvői szolgáltatások közül, melyek azok, amik számotokra a legfontosabbak. Ha például Ti gyönyörű dekorációt és fergeteges buli hangulatot szeretnétek leginkább, akkor ezen a tételen ne spóroljatok, de mondjuk vacsora menüből válasszatok egy egyszerűbb verziót.


5. Alaposan gondoljátok át a vendéglistát!

Az esküvői büdzsé egyik legnagyobb részét a vendéglátás teszi ki. Így a létszám csökkentése alacsonyabb költségeket eredményezhet. Nyílván érthető, hogy nagyon szeretnétek mindenkit meghívni erre a fontos alkalomra, de érdemes átgondolni, hogy egy évek óta nem is látott barátot, akit lehet, hogy az azt követő években sem fogsz valószínűleg látni, tényleg mindenképp ragaszkodtok-e hozzá, hogy ott legyen az egész családjával? Ugyanakkor azt is meg kell jegyezni, hogy vannak olyan fix költségek, amelyek nem csökkennek a létszámmal. Ezt is érdemes számításba venni, mielőtt egy 20 fős vacsora mellett döntötök.


6. Időpontválasztás

A tavaszi és őszi időszakban garantáltan kedvezőbb ajánlatokat fogtok kapni, az általatok kiválasztott helyszínre, mintha nyár közepére terveznétek a Nagy Napot. Emellett érdemes megfontolni a hétköznapi esküvő lehetőségét is. Lehet, hogy néhány a szolgáltató is kedvezőbb árat fognak adni Nektek egy kevésbé frekventált időpontra.


7. Lapozz túl a Google találati listájának első oldalán!

A legnépszerűbb esküvői helyszínek általában drágábbak is. Az pedig, hogy egy étterem vagy rendezvényhelyszín nem az első találati oldalon van, egyáltalán nem jelenti, hogy ne lehetne épp olyan szép, mint az első helyek között szereplők.


8. Dekoráció okosan

Az esküvői költségvetésben a dekoráció is egy nagyobb tételt képez. Azonban néhány praktikus ötlettel ezt az összeget is egy kicsit lejjebb lehet tornázni, ha egy-egy dekorációs elemet több helyszínen is felhasználtok. Például a szertartás asztalon lévő virágdekorációt a boldogító igen kimondása után áttehetitek a főasztalra.


9. Kutassatok fel új szolgáltatókat!

Egy kis utánajárással rátalálhatsz olyan új szolgáltatókra, akik még nem vitték fel olyan magasra az áraikat, ellenben ugyanolyan professzionális, minőségi szolgáltatást tudnak nyújtani, mint a piacon régebb óta dolgozó társaik.


10. Ültetőkártya és köszönőajándék egyben

Ha nem szeretnétek külön-külön áldozni erre a két tételre, vonjátok össze a kettőt és alkalmazzatok valamilyen kreatív megoldást, amely mindkét funkciót betöltheti egyszerre. Például a vendégek nevével gravírozott feles pohárnak biztos örülni fognak a meghívottak és a megfelelő design kiválasztásával tökéletes kiegészítője lehet a dekorációnak is.


11. Kérjetek kölcsön ékszert!

Természetesen rengeteg gyönyörűbbnél gyönyörűbb darabot lehet találni az ékszerüzletekben, ami tökéletes kiegészítője lehet a menyasszonyi ruhának. De lehet, hogy valamelyik örömanya vagy nagymama fiókjában is lapul egy csodálatos nyaklánc vagy fülbevaló, aminél különlegesebbet szerintem keresve sem találhatnátok.


12. Esküvői torta, mint desszert

A vacsora végére a vendégek már általában annyira tele vannak az esküvői vacsora finomabbnál finomabb fogásaival, hogy akár el is hagyhatjátok a desszerteket és majd a torta szolgál édesség gyanánt az este folyamán.


13. Közös templomi dekoráció

Ha templomi szertartásotok is lesz, vegyétek fel a kapcsolatot a többi, aznap esküsző párral és dobjátok össze a virágdekorációhoz szükséges összeget. Így nem kell azon aggódnotok sem, hogy az előző szertartás után lebontották-e a dekorációt, összetakarítottak-e maguk után és a dekorosotoknak lesz-e elég ideje a Ti díszeiteket felrakni.


14. Dekoráció okosan

A dekoráció magas költségéért leginkább a virágok a felelősek. A dekorációt alkotó virágfajtákat az évszaknak megfelelő virágokból válasszátok ki! Sőt a virágok egy részét helyettesíthetitek gyümölccsel is, ami ugyanúgy színt vihet az asztalra.


15. Vendégek elszállásolása

Első körben próbáljatok meg olyan esküvőhelyszínt találni, aminél nem kell gondoskodnotok a vendégek elszállásolásáról. Amennyiben ez valamilyen okból nem lehetséges vagy olyan helyszínt álmodtatok meg, hogy a szállásfoglalás mindenképp szükséges, akkor sem kell feltétlenül magatokra vállalni az ottalvás teljes költségét. Nem elvárás, hogy Ti álljátok a vendégek minden költségét. Fontosabb, hogy ne a körülmények miatt mondjatok le egy olyan helyszínről, ami a szívetek vágya.


16. Kövessétek a költségvetést!

Készítsetek egy tételes költségvetést az esküvői kiadások vezetésére, amelyben nyomon tudjátok követni a már kifizetett és a későbbiekben még kifizetendő tételeket. Egy jól elkészített táblázat segítségével átláthatjátok a kiadásokat és segíthet abban is, hogy ne lépjétek túl az esküvőre szánt kereteteket.


17. Koszorúslányok ruhája

Nyugodtan megkérhetitek a koszorúslányokat, hogy fizessék saját maguknak a ruhájukat. Határozzatok meg egy színárnyalatot és egy stílust, ezen belül pedig hagyjátok rájuk a döntést.


18. Kérj kölcsön autót!

Biztos van valaki a meghívottak között, akinek tetszik az autója. Valószínűleg megtiszteltetésnek fogja venni, ha felkéritek sofőrnek és az ő autójával érkezhettek a helyszínre.


19. Röviditalok

Sok esetben van rá megoldás, hogy saját italokat vigyetek be az esküvő helyszínére. Ha valamelyik családtagotok szokott pálinkát főzni vagy tudtok egy kedvező árú nagykereskedést, érdemes megbeszélnetek a helyszínnel vagy a cateringes céggel, hogy a csomagajánlatok helyett magatok gondoskodhassatok az italokról. Ebben az esetben általában dugódíj kerül felszámításra, ennek összegét érdemes figyelembe venni a kalkuláláskor.


20. Válasszatok hosszú távon is hasznos kiegészítőket!

Ha vásároltok valamit az esküvőre, részesítsétek előnyben az olyan minőségi termékeket, amit majd a későbbiekben is szívesen viselnétek és így nem csak egyszer tudjátok használni.

55 views0 comments

Comments


bottom of page