top of page
 • Writer's pictureIldiko Polacsekne Kovago

A SZÁMOTOKRA LEGMEGFELELŐBB ESKÜVŐHELYSZÍN KIVÁLASZTÁSA

Updated: Jan 17

TÖKÉLETES ESKÜVŐHELYSZÍN NEM LÉTEZIK, DE A SZÁMOTOKRA LEGIDEÁLISABB IGEN!Az esküvő szervezésekor az egyik legfontosabb kérdés a helyszín kiválasztása. Szerencsére ma Magyarországon rengeteg gyönyörű, különleges rendezvény helyszín található. Azonban éppen ezért könnyű elveszni az esküvői helyszínek forgatagában. Sok szempontot érdemes figyelembe venni, illetve minden párnak más tetszik és más az elképzelése. Az a legfontosabb, hogy tudjátok, mi az, ami Nektek fontos és ne a tökéletest keressétek!


1. Befogadóképesség

Először írjátok össze a vendégek listáját, akikkel együtt szeretnétek ünnepelni a Nagy Napon, hogy lássátok megközelítőleg hány fő számára szükséges megfelelő helyszínt találni. Sem túl nagy, sem túl kicsi helyszín nem jó. A túl nagy helyiségben elvesznek az emberek, sok üres tér lesz és ezáltal feszélyezett lehet a hangulat. Ha viszont túl kicsi a terem, kényelmetlen lesz a közlekedés az asztalok között, főleg menyasszonyi ruhában! És lehet, hogy táncolni sem marad elég hely. Fontos, hogy a catering, zenekear/DJ, fotósarok és egyéb kiegészítő elemek helyigényét is figyelembe vegyétek tervezéskor!

2. Földrajzi elhelyezkedés

Választhattok a lakóhelyetekhez közeli helyszínt vagy ha a rokonság az ország különböző pontjain él, akkor érdemes arrafelé keresgélni, ahol a többség lakik. De ha mindenképp balatoni esküvőt szeretnétek, akkor azon a környéken kell szétnézni. A szeretteitek a legtöbb esetben meg tudják oldani, hogy szükség esetén messzebre utazanak azért, hogy Veletek tudjanak ünnepelni, de ilyenkor számolni kell azzal, hogy a szállás díja jelentősen megdobja majd a költségeket.


3. Szabadtéri vagy beltéri esküvőt szeretnétek? Esetleg olyat, amely mindkettő megtartására alkalmas?

Nem könnyű kérdés, mivel az időjárás mindig kiszámíthatatlan, valamint mindkét lehetőségnek meg van az előnye és hátránya is. Ha benti esküvő mellett döntötök nyáron, akkor fontos, hogy legyen légkondícionálás.


Viszont, ha egy szabadtéri esküvő álmaitok vágya, próbáljatok olyan helyszínt választani, ahol nyári szertartás esetén árnyékos a terület illetve ahol a B terv is elfogadható számotokra, ha véletlenül pont rossz idő lenne. Nagyon fontos, hogy eső esetén a vendéglétszám beférjen a B tervnek fenntartot helyiségbe!

4. Szálláslehetőség

A legtöbbünknek sokfelé élne a rokonai szerte az országban, sőt akár a határon túl is. A vidékről/külföldről érkező vendégeknek szükségük lehet szállásra, ezért érdemes utánajárni, hogy az adott helyszín tud-e szállást biztosítani vagy a közelben van-e erre lehetőség.5. Esküvő stílusa

Mivel nagyon meghatározó szempont, gondoljátok át, hogy milyen stílus áll hozzátok közel, illetve milyen tematikát képzeltek el. Elegáns, modern, romantikus, naturális, vintage vagy épp bohém? Nyílván egy pajta nem illeszkedik egy elegáns esküvő hangulatához, de naturális stílushoz sem passzol egy kastély berendezése. A lényeg, hogy a Ti ízléseteket tükrözze és nektek tetszen, de mégis különleges legyen, hiszen egyszeri alakalom, fontos ünnep ez az életetekben.

6. Helyszín bérleti díja

Az esküvői költségvetés kérdése, hogy mi fér bele a keretetekbe és mi nem. Semmiképp sem javaslom, hogy hitelt vegyetek fel az esküvői kiadások fedezésére. Léteznek alacsonyabb árfekvésű gyönyörű helyszínek is.

7. Polgári szertartás a helyszínen

Nem mindenhol van erre lehetőség, ezért érdemes utánakérdezni, hogy az adott helyszínre vállalja-e a kitelepülést az anyakönyvvezető.

+1 Bízzatok a megérzéseitekben!

Azt javaslom, gondoljátok végig az alábbiakat: Melyik helyszínen milyen volt az első benyomásotok? Hol tudnátok elképzelni életetek egyik legfontos napját? Mennyire voltak kedvesek és segítőkészek a helyszínen dolgozó kollégák és aki körbevezetett Titeket?Még néhány hasznos szempont, aminek érdemes utánajárni helyszínválasztáskor


 • A bérleti díj mit tartalmaz pontosan?

 • Milyen lehetőségek vannak parkolásra?

 • Kizárólagos használatot biztosít-e a helyszín vagy lesznek esetleg más vendégek is?

 • Mikorra vannak még szabad időpontok? Van-e lehetőség opciós foglalásra?

 • Milyen a világítás a teremben?

 • Van-e olyan helyiség, ahol készülődni tudtok? Az alkalmas-e fotózásra? (méret, fényviszonyok)

 • Milyen a mellékhelyiségek felszereltsége, állapota?

 • Milyen lehetőségek vannak egy kisbaba tisztába tételére, szoptatására és a nagyobb gyerekek játszóhelyére?

 • Milyen áramvételi lehetőségek vannak? Szükséges-e, hogy a szolgáltatók hosszabbítóval készüljenek?

 • A szolgáltatók mikor érkezhetnek a helyszínre előkészülni és meddig kell másnap mindent elbontaniuk maguk után?

 • A vendégfogadás és a szertartás helyszínén van-e árnyék? Van-e lehetőség napernyőket kihelyezni?

 • Milyen lehetőségek vannak a dekoráció rögzítésére a mennyezeten, oszlopokon?

 • Kell-e figyelni 22 óra után a hangkorlátozásra?

 • Megengedett-e a helyszínen a rizsszórás, sziromszórás?

 • Lehet-e tüzijátékot, gyertyát gyújtani?26 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentarios


bottom of page